Constructies

Constructies

Er zijn twee soorten constructies voor rieten daken. De traditionele open constructie en de moderne variant, het schroefdaksysteem.

De traditionele open constructie
Deze wijze van rieten dak constructies is al eeuwen oud. Het riet wordt op rietlatten gebonden. Vanwege deze techniek is er altijd een spouw tussen het riet en de onderconstructie. In deze open constructie heeft het riet een zeer beperkte isolerende werking.

Dit type dak is lastig tochtdicht te maken. Er kan vanaf de onderzijde een isolerende laag worden aangebracht, echter hierdoor verdwijnt het zicht vanuit de kamer op de onderzijde van het riet.

Voordelen open constructie
– Zeer lichte constructie
– Optimale ventilatie zonder condens
– Het riet is zichtbaar van binnenuit
– Zeer geschikt voor bijvoorbeeld schaapkooien

Nadelen open constructie
– Veel energie verlies
– Voldoet niet aan huidige bouwbesluit
– Niet stofvrij
– Niet brandveilig

De moderne schroefdakconstructie
De schroefdakconstructie is een gesloten constructie. Het riet wordt op een dichte ondergrond geschroefd. Dit plaatmateriaal is meestal OSB plaat of multiplex van minstens 18mm dik. Er is geen spouw tussen het riet en de onderconstructie, het is luchtdicht gesloten.  In deze constructie heeft het riet een goede isolerende waarde. Tevens is er een goede brandveiligheid . Als het plaatmateriaal wordt vervangen door een isolerend schroefpaneel stijgt de isolatiewaarde tot boven de Rc 2,5 norm (isolatiewaarde) in het bouwbesluit. Dit kan oplopen tot Rc=5 (W/m2K).

Voordelen schroefdakconstructie
– Het riet geeft isolatiewaarde
– Voldoet aan bouwbesluit
– Hoge brandveiligheid
– Schone afwerking aan de binnenzijde
– Extra investering wordt terugverdiend op energiekosten
– Gunstiger verzekeringsvoorwaarden

Nadelen schroefdakconstructie
– Duurder dan open constructie